SevgiForum.NET  






Go Back   SevgiForum.NET > SEVGI FORUM !!! vBULLETİN > vBulletin - Xenforo


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
  #1  
Alt 06.01.2019
Avcı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi: 18.08.2013
Üye No: 1299
Mesajlar: 7.060
Aldığı Beğeni : 6656
Karizma Puanı: 6359
Avcı isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Avcı
Üye
Standart PHP Dersleri - Sıfırdan - İleri Seviyeye Kolay ve Anlaşılabilir Dersler
 
DERS 1




Burada PHP Dersleri vermeye çalışacağız ALLAH'ın izniyle. Derslerimize başlamadan önce belirtiyorumki bu dersler hiçbir yerden alıntı değildir. Şahsi emekle hazırlanmaktadır ve hazırlanacaktır. O Yüzden ufak bir teşekkürü çok görmezseniz bende bu dersleri şevkle burada yazmaya özen gösteririm.

İnşALLAH öğrenmeniz açısından benim en çok önerdiğim "yazarak öğrenme" metodunu uygulamanızı tavsiye ediyorum. Göreceksiniz PHP çok kolay bir dil. Yeterki içinizde istek olsun.

PHP Nedir ? PHP ile Neler Yapabiliriz ?

Sevgili kardeşler PHP -Personal Home Page

Yani dinamik internet sayfaları. Daha doğrusu sunucu tabanlı çalışan internet sayfalarıda diyebiliriz.

PHP ile pek çok şey yapabiliriz. Mesela şu anda kullandığımız forum PHP ile yazılmıştır. Pek çok haber siteleri, video siteleri, oyun siteleri, forum sistemleri ve çeşitli içerikteki pek çok onlarca kategorideki sistemler php ile hazırlanmıştır.

PHP için gereken programlar nelerdir ?

AppServ

Bu ücretsiz (freeware) bir programdır.

Veya Wamp server gibi diğer yerel sunucu programlarıda kurabilirsiniz onlarda aynı vazifeyi görürler.

Program Linki : İNDİR


Sürekli ileri deyip kurulumu bitiriyoruz değerli arkadaşlar. Değişiklik yapmamıza gerek yok.

Daha sonra Internet Expolorer veya herhangi bir internet tarayıcımıza

Localhost

yazdığımız zaman ekrana bir takım PHP ile ilgili bilgilerin yer aldığı sayfa geliyorsa ve Localhost/phpmyadmin dediğimiz zamanda PHPMyAdmin'e girebiliyorsak kurulumu sorunsuz yapmışız demektir. Yinede takıldığınız yer olursa buradan belirtebilirsiniz.

Önemli Not : Programı C dizininine kurduysak C:/AppServ/www klasörü bizim için sürekli çalışacağımız alandır. Burada sayfalarımızı oluşturup işleyeceğiz. Buna dikkat edin.

PHP Öğrenmeye Başlıyoruz


PHP- Kodu

			
<?php    ?>









Değerli arkadaşlar PHP'de komutlar satırları arasına yazılır.
Sunucu bu komutları gördüğü zaman içerisindeki kodların PHP ile ilgili olduğunu algılar.

Echo Komutunun Kullanımı :


Not defterini açıyoruz ve içerisine aşşağıdaki verileri yazıyoruz.





PHP- Kodu

			
<?php    echo "SevgiForum.Net";   ?>









daha sonra farklı kaydet deyip C:/AppServ/www klasörünün içerisine index.php adıyla kaydediyoruz.

daha sonra internet expolorer den localhost diye çağırdığımızda

ekranda SevgiForum.Net yazısının yazdığını göreceksiniz.










Alıntı ile Cevapla
06.01.2019
  #2
Avcı
Üye
 
Avcı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Profil Bilgileri
Kayıt Tarihi: 18.08.2013
Üye No: 1299
Yaş: 25
Mesajlar: 7.060
Aldığı Beğeni: 6656
Rep Puanı: 6359
Etiketle: @Avcı
Online / Ofline :
Avcı isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Ders 2 : PHP'de Değişkenler =



Ders 2 : PHP'de Değişkenler =





Değişkenler programlama dillerinin temel taşlarından birisidir. PHP'de değişken tanımlama $ işareti ile tanımlanır. Değişkenler numara ile başlamaz.

Not Defterini açıp içeriğini aşşağıdaki verilerle dolduralım ve C:/Appserv/www klasörüne index.php ismiyle kaydedelim.





PHP- Kodu

			
  <?php  $siteadi "SevgiForum.Net"$uyeadi "Tamery";  echo $siteadi;  ?>




$siteadi isminde bir değişken oluşturduk ve bu değişkenin içeriğini doldurduk.
$uyeadi isminde bir değişken oluşturduk ve bu değişkenin içeriğini doldurduk.
echo komutuya siteadi değişkenini ekrana yazdırdık.

Değerli arkadaşlar yukarıda bahsettik PHP'de tüm komutları php tagları içerisinde kullanmamız gereklidir. Yoksa PHP sunucumuz bunları algılayamaz.




  Alıntı ile Cevapla
06.01.2019
  #3
Avcı
Üye
 
Avcı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Profil Bilgileri
Kayıt Tarihi: 18.08.2013
Üye No: 1299
Yaş: 25
Mesajlar: 7.060
Aldığı Beğeni: 6656
Rep Puanı: 6359
Etiketle: @Avcı
Online / Ofline :
Avcı isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Ders 3 : Form Oluşturmak ve Formdan Veri Çekmek



Ders 3 : Form Oluşturmak ve Formdan Veri Çekmek =






Form Oluşturmak

Verileri ekrana getirmek veya herhangi bir değişkene veriyi atayabilmek için kullandığımız metotdur. HTML kullanmış olan arkadaşlar form oluşturmayı anımsayabilir.

Post Metoduyla Form

Form Nasıl Oluşturulur :

İlk Önce Notapad'imizi açıyoruz. İsmi index.php olacak.
Daha öncede söylemiş olduğum gibi "C:/AppServ/www"
klasörü içerisine oluşturuyoruz.





HTML & CSS

<form action="postgelen.php" method="post"> Adınız : <input type="text" name="adiniz"> <br> Soyadınız : <input type="text" name="soyadiniz"> <br> <input type="submit" value="Gönder"> <form/>








Değerli kardeşler Şimdi Index.php dosyamızı hazırladık. Peki buradaki kodlar ne anlama geliyor tek tek açıklayalım.

ilk önce <form action="postgelen.php" dedik. bu formu yönlendir (gönder) postgelen.php dosyasına demektir. method="post" dedik. Yani Post metoduyla gönder demektir.

Sonra Adınız: <input type="text" name="adiniz"> dedik. İnput type la bir text butonu oluşturmuş olduk. ve bu butona adiniz ismini verdik.

Daha sonra Soydınız: <input type="text" name="soyadiniz"> dedik. İnput type la bir text butonu oluşturmuş olduk. ve bu butona soyadiniz ismini verdik.

En sonra <input type="submit" value="Gönder"> dedik ve Gönder butonumuzu oluşturmuş olduk.

Böylece formumuzu oluşturmuş olduk ve index.php deki işlemimizi tamamladık. İndex.php deki oluşturduğumuz formu postgelen.php dosyasına göndermiştik. Şimdi postgelen.php dosyasını oluşturalım

Notepadle www klasörümüze postgelen.php dosyamızı açıyoruz.







PHP- Kodu

			
 <?php   $adi $_POST[adiniz];   $soyad $_POST[soyadiniz];   echo $adi."<br>"; echo $soyad."<br>";   ?>









Şimdi kullandığımız komutlarda ne demek istedik bunları açıklayalım :

$adi = $_POST[adiniz];

adi isminde bir değişken oluşturduk. ve bunu formdan gelen adiniz isimli değere eşitlemiş olduk. (hatırlarsanız index.php dosyasında ad kısmından gönderdiğimiz bilgi)

$soyad = $_POST[soyadiniz];

tıpkı yukarıdaki gibi soyad isminde bir değişken oluşturduk ve bunu formdan gelen soyadiniz isimli veriye eşitlemiş olduk.

echo $adi."<br>";
echo $soyad."<br>";


ve echo komutuyla (1 nolu dersimizde bu komutu görmüştük) yukarıda oluşturduğumuz değişkenleri ekrana yazdırdık.

Uyarı : echo $adi."<br>"; bu yazdığımız satıra dikkat ederseniz arada nokta kullandık. Nokta PHP de devam ettir anlamına gelmektedir. HTML de <br> alt satıra geçmesini sağlayan komuttur. adı değişkenini al ekrana yazdır ve alta gönder demektir. Bu noktanın kullanımına dikkat edelim.

Get Metoduyla Form


HTML & CSS

<form action="getgelen.php" method="get"> Adınız : <input type="text" name="adiniz"> <br> Soyadınız : <input type="text" name="soyadiniz"> <br> <input type="submit" value="Gönder"> <form/>




Bu konuda fazla açıklama yapmayacağım. Yukarıda aynısını yaptık. Sadece dikkat ederseniz formu actionlarken method olarak GET metodunu kullandık.

getgelen.php dosyamızı oluşturalım.



PHP- Kodu

			
 <?php   $adi $_GET[adiniz];   $soyad $_GET[soyadiniz];   echo $adi."<br>"; echo $soyad."<br>";   ?>







ve get metoduylada veri çekmeyi böylece öğrenmiş olduk.

Post metodu forma girilen bilgiyi saklar.

Get motodu ise expolorer penceresinde girilen bilgiyi gösterir. İşler.
Post metodu biraz yavaş fakat Hackerlara karşı daha güvenli bir metotdur.
  Alıntı ile Cevapla
06.01.2019
  #4
Avcı
Üye
 
Avcı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Profil Bilgileri
Kayıt Tarihi: 18.08.2013
Üye No: 1299
Yaş: 25
Mesajlar: 7.060
Aldığı Beğeni: 6656
Rep Puanı: 6359
Etiketle: @Avcı
Online / Ofline :
Avcı isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Ders 4 : If - Else - Elseif Kontrol Döngüleri =



Ders 4 : If - Else - Elseif Kontrol Döngüleri =







Şimdi PHP'nin önemli konularından birisine geçiyoruz. Kontrol Döngüleri'nden

if - elseif ve else komutlarını işleyeceğiz.

Ön Bilgi :

İf Kontrol Sorgumuz

if (şart) {yapılacak işlemler veya seçenekler yazılır}

if eğer demektir. Yani programlama yaparken. Eğer böyle ise bunu şöyle ise şunu yaz, işleme koy vs. anlamına gelir.





HTML & CSS

<form action="gelen.php" method="post"> Herhangi Bir Sayı Giriniz : <input type="text" name="takimlar"> <input type="submit" value="Gönder"> </form>








Numaralı dersimizde form oluşturma işlemini görmüştük ve bir form oluşturup gelen.php dosyamıza gönderiyoruz. sonra internetexpolorer penceremizi açıp komut satırına localhost yazıyoruz ve ekrana bunun gelmesi gerekiyor.

elseif de tıpkı if gibidir.

else metoduda diğer seçenekler içindir. Bunu ileride yapacağımız örneklerle daha iyi anlayacaksınız. Yanlızda else yi kullanırken normal parantez kullanmayız. Sadece süslü parantez içerisine yapılacak işlemi yazarız. Örnek : else {gibi }


Notepad'la www klasörümüze index.php adında bir dosya oluşturuyoruz.



eğer böyle bir görüntü alıyorsanız ve gönder tuşuna bastığımızda gidiyorsa sorunsuz çalışıyor demektir.








PHP- Kodu

			
 <?php   $takimlar $_POST["takimlar"];   if($takimlar=="1"){ echo "1 inci Takım : Beşiktaş";   } elseif($takimlar=="2") {   echo "2 inci Takım : Fenerbahçe"; } elseif($takimlar=="3"){   echo "3 uncü Takım : Galatasaray"; } elseif($takimlar=="4"){   echo "4 uncü Takım  : Trabzonspor"; }   elseif($takimlar=="5"){   echo "5 inci Takım  :SevgiForumspor";   elseif($takimlar==""){   echo "Lütfen Boş Alan Bırakmayın"; } else{ echo "Böyle Bir Takım Listede Yok"; } ?>










Kontrol döngümüzü böylece oluşturmuş olduk ve dedikki

Oluşturduğumuz Kodların Anlamları :

$takimlar = $_POST["takimlar"];

Takımlar isimli bir değişken oluşturduk ve formdan gelen takimlar adlı veriye bunu eşitledik. Daha önceki derslerimizde görmüştük.

if($takimlar=="1"){
echo "1 inci Takım : Beşiktaş";


eğer takımlar değişkeni eşitse eşittir 1 e

ekrana yaz 1.takım beşiktaş demektir bu kodun anlamı

elseif($takimlar=="2")
{
echo "2 inci Takım : Fenerbahçe";
}


else if değilse demektir. Değilse takimlar değişkeni eşitse 2 ye

ekrana yaz ikinci takım fenerbahçe

3.4 ve 5. komutların hepsi aynı elseif komutu oldugu icin acıklama gereği duymuyorum.

else{
echo "Böyle Bir Takım Listede Yok";
}


eğer girilen değer hiçbiriyle uyuşmuyorsa ekrana Böyle bir takım lsitede yok yaz demektir.

Yani yaptığımız işlemi sonlandırdığımızda

index.php dosyasını ekrana çağırdığımızda eğer ekrana 1 yazarsak Beşiktaş gelecek
eğer ekrana 2 yazarsak Fenerbahçe gelecek
eğer ekrana 3 yazarsak Galatasaray gelecek
eğer ekrana 4 yazarsak Trabzonspor gelecek
eğer ekrana 5 yazarsak SevgiForumspor gelecek
eğer ekrana hiçbirşey yazmazsak uyarı mesajı gelecek.
eğer ekrana 1 ile 5 sayıları arasındaki sayılardan daha farklı bir sayı girersek yine uyarı mesajı gelecektir.

  Alıntı ile Cevapla
26.01.2019
  #5
darknight
Üye
 

Profil Bilgileri
Kayıt Tarihi: 13.01.2019
Üye No: 8870
Mesajlar: 1
Aldığı Beğeni: 1
Rep Puanı: 10
Etiketle: @darknight
Online / Ofline :
darknight isimli Üye şimdilik offline konumundadır



s.a
ara bir ödevim var teslim etmem gereken yardımcı olurmusunuz
sıradan bi hesap makinası yaptımda girilen iki sayıya dört işlem yaptırabiliyorum ama girilen iki sayının faktöryel toplamlarınıda almak istiyorum. bunu phpyle nasıl yaparım yardımcı olurmusunuz
  Alıntı ile Cevapla
27.01.2019
  #6
Avcı
Üye
 
Avcı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Profil Bilgileri
Kayıt Tarihi: 18.08.2013
Üye No: 1299
Yaş: 25
Mesajlar: 7.060
Aldığı Beğeni: 6656
Rep Puanı: 6359
Etiketle: @Avcı
Online / Ofline :
Avcı isimli Üye şimdilik offline konumundadır



Alıntı: darknight
s.a
ara bir ödevim var teslim etmem gereken yardımcı olurmusunuz
sıradan bi hesap makinası yaptımda girilen iki sayıya dört işlem yaptırabiliyorum ama girilen iki sayının faktöryel toplamlarınıda almak istiyorum. bunu phpyle nasıl yaparım yardımcı olurmusunuz



aleyküm selam



Hesap makinesi formundan ilksayi değerini post ettir aşağıdaki gibi ekle işini görecektir.


$ilksayi=$_POST[“ilksayi”];
$faktoriyel=1;
for ($i=1;$i<=$ilksayi;$i++)
{
$faktoriyel=$faktoriyel*$i;
}
__




İyi çalışmalar dostum
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı






Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:57.



Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.


SevgiForum

Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sevgi Dolu Bir Forum